Οκτώβριος 21

Μπριτζ! Από 6 χρονών μέχρι 106+

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrRedditFlipboardKindle ItWordPressShare

Το μπριτζ παίζεται με 4 άτομα. Είναι συνεργατικό, διότι έχεις συμπάικτη. Ο Βορράς με τον Νότο είναι συμπαίκτες. Η Ανατολή και η Δύση είναι και αυτοί συμπαίκτες αλλά συγχρόνως αντίπαλοι του Βορρά και του Νότου.

imagesΣτην ουσία το μπριτζ είναι μπαζοπαίχνιδο. Δηλαδή, ο στόχος σου είναι, να κερδίσεις όσες περισσότερες μπάζες/λεβέ μπορείς. Κάθε παίκτης στη σειρά του παίζει ένα φύλλο. Το μεγαλύτερο απο αυτά κερδίζει, αρα, το σύνολο των τεσσάρων αυτών φύλλων ονομάζεται λεβέ.
Τα φύλλα που μοιράζονται στον κάθε παίκτη, απο αριστερά προς τα δεξιά, είναι 13, που σημαίνει πως κάθε ζευγάρι μπορεί να κάνει μέχρι 13 λεβέ.
Όμως, πριν να ξεκινήσουν να παίζουν για τις περισσότερες λεβέ, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να μαντέψει με βάση τα φύλλα που κρατάει και τους κανόνες που διέπουν το παιχνίδι, πόσες περίπου λεβέ μπορεί να κερδίσει. Απο τα δυο ζευγάρια, μόνο όποιο δεσμευτεί για τις περισσότερες λεβέ, είναι υποχρεωμένο να προσπαθήσει να τις πραγματοποιήσει..
Άρα στο μπριτζ υπάρχουν δύο φάσεις. Η πρώτη είναι η φάση της αγοράς (πλειστηριασμός/δέσμευση) για διεκδίκηση του τελικού συμβολαίου δηλάδή για δήλωση συγκεκριμένου αριθμού μελλοντικών κερδιζόμενων λεβέ, και η δεύτερη φάση, είναι η φάση της εκτέλεσης (επίθεση), δηλαδή η προσπάθεια να φανείς συνεπής ως προς τον αριθμό λεβέ που υποσχέθηκες να κερδίσεις. Για παράδειγμα, εαν δήλωσες 7 λεβέ πως θα κάνει το ζευγάρι σου, 7 πρέπει να κάνει. Εάν κάνει λιγότερες χάνει. Εάν κάνει περισσότερες γράφουν περισσσότερους πόντους. Απο το ζευγάρι μόνο ο ένας από τους δύο κυνηγάει το στόχο. Ο άλλος κατεβάζει τα φύλλα του στο τραπέζι (αυτός ονομάζεται στη γλώσσα του μπριτζ, Μορ) να τα βλέπουν όλοι και τα διαχερίζεται ο συμπαίκτης του. Οι άλλοι δύο συμπαίκτες βρίσκονται πλέον σε θέση άμυνας.

Παράδειγμα:

Η Δύση ξεκίνησε με το 7 κούπα, ο Βορράς στα αριστερά της έπαιξε το 9 κούπα, η Ανατολή έβαλε τον Βαλέ κούπα και ο Νότος για να κερδίσει έβαλε την Ντάμα κούπα.

Έτσι ο Νότος λέμε οτι κέρδισε την λεβέ (το σύνολο των τεσσάρων αυτών φύλλων). Η λεβέ αυτή βέβαια ανήκει τόσο στον Νότο όσο και στον Βορρά, καθώς είναι ο συμπαίκτης του Νότου.

C6rds