Απρίλιος 23

Το μπριτζ στα «ανοιχτά» σχολεία

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrRedditFlipboardKindle ItWordPressShare

Το μπριτζ στα «ανοιχτά» σχολεία

Της Κορίνας Σκορδαλίδη

Τα σχολικά κτίρια γίνονται κέντρα συνάντησης για τη γειτονιά φιλοξενώντας δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, άθλησης και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες. Τα κτίρια και οι αυλές τους παραμένουν ανοιχτά, με φύλακα, μετά το χτύπημα του τελευταίου κουδουνιού, έως τις 9.30 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Ήδη από τον Φεβρουάριο άρχισαν να πραγματοποιούνται μαθήματα μίνι μπριτζ στα ανοιχτά δημοτικά σχολεία της Αθήνας από εξειδικευμένους και πτυχιούχους εκπαιδευτές της ομοσπονδίας. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά Δ’ – ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού και υλοποιείται 1 φορά την εβδομάδα και έχει διάρκεια 1,5 ώρα.

Υπάρχουν αρκετά παδιά που με χαρά και ενεργή συμμετοχή παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα μαθήματα και ανυπομονούν να πάρουν μέρος στα επικείμενα τουρνουά ευελεπιστώντας παράλληλα να γίνουν κάποια μέρα μέλη μια ομάδας νέων με σκοπό την εκπροσώπηση της ΕΟΜ σε πανελλήνια, πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια τουρνουά.

Πνευματικό άθλημα

Το μπριτζ είναι ένα πνευματικό άθλημα. Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) υπάγεται στην γενική γραμματεία αθλητισμού. Αυτό το παιχνίδι-άθλημα, απαιτεί συγκέντρωση, μνήμη, τεχνική, στρατηγική, φαντασία και κυρίως κοινωνικότητα.

Παίζεται σε ένα τραπέζι με 4 άτομα, δηλαδή με 2 ζευγάρια. Το συμπαίκτη σου τον εκτιμάς και τον σέβασαι όπως ακριβώς και τους αντιπάλους σου.

Αποκτάς τα εφόδια, (την εκμάθηση των σύνθετων κανόνων που το διέπουν και την αβρή κοινωνική συμπεριφορά) και ξεκινάς την δίκαιη αναμέτρησή σου.

Τα αποτελέσματα είναι συγκριτικά. Εντελώς περιληπτικά εξηγώντας τα, σε ένα τουρνουά όλα τα ζευγάρια παίζουν τον ίδιο συνδυασμό φύλλων (στην ορολογία του μπριτζ: τα ίδια “χέρια”) και κερδίζει το ζευγάρι που έπαιξε καλύτερα τα “χέρια” απο τους υπόλοιπους.

Η νίκη σου εξαρτάται τόσο απο τις επιδόσεις σου όσο και απο τις αθλητικές σου αρετές.

Βοηθάει τα παιδιά οχι μόνο στις νοητικές διεργασίες αλλά και στις ψυχολογικές, καθώς είναι τέτοια η φύση του παιχνιδιού που σε αναγκάζει να διαχειριστείς τις εναλλαγές των συναισθημάτων που σου δημιουργούνται παιζοντάς το, με τρόπο δημιουργικό και παραγωγικό.

Βοηθάει στα σχολικά μαθήματα

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα βοηθάει και στα σχολικά τους μαθήματα! Ο Dr.Christopher Shaw, ένας ερευνητής απο το Carlinville IL, με τα αποτελέσματα της έρευνάς του έδειξε πως τα παιδιά που παίζουν μπριτζ έχον καλύτερες επιδόσεις στα διαγωνίσματα του σχολείου απο οτι τα παιδιά που δεν παίζουν μπριτζ. Και σε μια συνέντευξή του είχε πει πως η αίσθησή μου είναι πως το μπρίτζ είναι ένα πραγματικά καταπληκτικό εργαλείο για τα παιδιά ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και την λογική τους ικανότητα, δίνοντάς τους παράλληλα μια δια βίου ψυχαγωγική απασχόληση.

Το σκάκι που εξασκεί παρόμοιες δεξιότητες, παραμένει σαφώς πιο δημοφιλές ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς κύκλους. Όμως το μπριτζ αρχίζει και αναδεικνύεται ως πιο επικοδομητικό όσων αφορά την πνευματική και ψυχική εξέλιξεη των παιδιών.

Μαθαίνει στα παιδιά να συνεργάζονται

Μπορεί τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικοι να έχουν παρασυρθεί απο την δίνη και τις απίστευτές δυνατότητες της τεχνολογίας, αλλα στην ουσία για να επικοινωνήσεις ουσιαστικά στις διαπροσωπικές σου σχέσεις και κυρίως για να καταφέρεις να μιλήσεις την ίδια γλώσσα με τον συμπαίκτη σου πάνω στο τραπέζι του μπριτζ, τα κινητά πρέπει να τα αφήσεις απο το χέρι σου. Με λίγα λόγια ξανασυστείνει τις κοινωνικές δεξιότητες που έχουν εδώ και αρκετά χρόνια ξεχαστεί.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που εδώ και αρκετές δεκαετίες σε χώρες του εξωτερικού (Ισραήλ, Πολωνία, Γαλλία κ.α) Το μπριτζ διδάσκεται στα σχολεία επιτυχώς.

Ναι λοιπόν στο μπριτζ! Ναι στο μπριτζ στα σχολεία! διότι κάνει τη ζωή των παιδιών ακόμα πιο συναρπαστική και μάλιστα με συγχρόνως έξυπνο και ψυχαγωγικό τρόπο.

* Η Κορίνα Σκορδαλίδη είναι πτυχιούχος εκπαιδεύτρια της ΕΟΜ.
Κωδικός αθλήτριας: 3323

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της

 


Copyright © 2014. All rights reserved.

Posted 23 Απριλίου 2017 by korinita in category ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ